Gratis sample aanvragen? Klik hier!Welke massage olie past bij jou?

Geplaatst door Frans Hagoort op

Een goede massageolie mag niet kleven en heeft geen overheersende geur. Wanneer een geur te sterk is, kan dit als vervelend worden ervaren. Massageoliën met een geur zijn haast niet weg te denken uit de wereld van sportmassages. Maar ook voor thuisgebruik is een massageolie met geur prettig om te gebruiken. De geur kan je massage versterken, elke geur heeft hierbij zijn eigen effect. Lavendel staat er bijvoorbeeld om bekent dat het een ontspannende werking heeft en een massageolie met citroen zorgt door zijn karakteristieke frisse citrusgeur voor een opgewekt humeur. Citroen is bacteriedodend, antiseptisch en kan pijnverlichtend werken. Citroen heeft een positief effect op de luchtwegen en kan pijn in de keel verlichten.

De geur van de massageolie beïnvloedt de gemoedstoestand, dat geldt voor zowel de cliënt als voor de sportmasseur zelf. Door gebruik te maken van de juiste geur wordt het effect van de massage versterkt.

Sportmassage helpt tegen overbelaste of stijve spieren en helpt om deze spieren te laten ontspannen. Daardoor kan het bijvoorbeeld zijn dat je als sportmasseur liever niet met een massageolie met geur werkt maar ervoor kiest om een neutrale olie te gebruiken. Eventueel kun je bij een neutrale massageolie druppels van een etherische olie toevoegen. De kwaliteit van een massageolie wordt voor een groot deel bepaald door de ingrediënten die worden gebruikt.

Korte samenvatting van de voor als nadelen van een massageolie:

  • Massageolie voedt de huid en wordt gemakkelijk opgenomen door de huid.
  • Het is makkelijk om massageolie te gebruiken door het gebruik van pompflessen en holsters.
  • Het is makkelijk om olie op te warmen voor een nog betere ervaring voor je cliënten.
  • Sommige mensen houden niet van het plakkerige en vettige gevoel dat massageolie geeft.
  • Massageolie kan vlekken veroorzaken op textiel en kleding.

Kortom gezegd bestaat er niet één beste massageolie, dit is namelijk voor iedereen weer anders. Daarom zijn er zoveel verschillende soorten massageolie en de samenstelling van de inhoud is van iedere olie weer anders. Het is belangrijk om na te gaan voor welk doeleinde je de massageolie wilt gebruiken. Welk huidtype heb jij als masseur en welk huidtype heeft je cliënt? De ene olie trekt sneller in dan de ander en iedere masseur heeft een eigen voorkeur qua gebruik. Het belangrijkste verschil tussen massageolie en massagelotion is dat massagelotion naast olie ook water en emulgatoren bevat. Door deze samenstelling is massagelotion meestal wat dikker dan massageolie. Massagelotions genieten vaak de voorkeur wanneer je werkt met cliënten met wat meer lichaamshaar. De structuur van de lotion zorgt ervoor dat deze prettig werkt. Massagecrèmes zijn in het algemeen net wat dikker en lotions zijn iets meer vloeibaar. De 'glijbaarheid' van beiden ligt tussen massageolie en massagebalsem in.

  • Lotions en crèmes zijn erg geschikt voor deep tissue massages.
  • Lotions en crèmes plakken niet en zijn gemakkelijk van de huid te verwijderen.
  • Lotions en crèmes bieden meer stabiliteit dan olie tijdens een massage, zodat je als masseur minder makkelijk wegglijdt tijdens het masseren.
  • Lotions en crèmes (met name degene op basis van water) kunnen de huid uitdrogen. Het is lastiger om hygiënisch te werk te gaan, omdat massagebalsems en massagelotions meestal in tubes of potten zit. Het is aan te raden dan gebruik te maken van een lepel of spatel. Bij OXD leveren wij altijd met een pomp voor een betere dosering.
  • Lotion en crèmes zijn lastiger om op te warmen, waardoor ze koud kunnen aanvoelen op de huid.